ID: 1175
врста предмета: научно-стручни
носилац предмета: Јели В. Зорана
извођачи: Јели В. Зорана
контакт особа: Јели В. Зорана
ниво студија: мастер академске студије
ЕСПБ: 6
облик завршног испита: писмени
катедра: катедра за теорију механизама и машина
1. Упознавање са основним појмовима неопходним за резумевање материје из ове области. 2. Стицање вештине у припреми савремених конструкторских програма за пројектовање и анализу рада прехрамбене опреме и постројења. 3. Развијање креативних способности студента за пројектовање прехрамбених уређаја, машина и система.
1. Познавање и разумевање проблематике прехрамбених машина 2. Обављање анализе постојећих решења и њихових ефеката 3. Повезибање знања из различитих области технике, праћење новина и примењивање истих 4. Усвајање практичних знања 5. Решавање конкретних проблема у производњи прехрамбених мaшина.
Стицање знања о прехрамбеним производима уопште и њиховој класификацији, сагледавање основних технолошких захтева и начина њихове реализације, машине за прераду житарица, конструктивне карактеристике и преглед разних типова млинова као карактеристичних машина у области прераде житарица, машине у кондиторској индустрији, преглед карактеристичних типова машина за различите врсте кондиторских производа, њихови принципи рада и техничке карактеристике, транспортни системи у кондитерској индустрији, повезивање појединачних машина у технолошку целину за производњу оговарајућег кондиторског производа, аутоматске линије за производњу тврдог кекса и крекера, карактеристике машина за припрему теста, обраду теста и добијање завршних тестаних форми машине за прераду воћа и поврћа, машине за прераду млека, машине за прераду меса.
Аудиторне вежбе које обухватају упознавање са основним техничким и технолошким карактеристикама типичних представника прехрамбених машина за прераду житарица (млинови и сита),машина у пекарској индустрији( мешалице, делилице, ферментационе коморе,обликачице),машина у кондиторској индустрији (машине за ламинирање, глачање, обликовање, резање), машина за прераду воћа и поврћа, машина за прераду млека и машина за прераду меса. Израда пројекта који обухвата дефинисање пројектног задатка, потребне прорачуне и израду документације склопова или комплетних уређаја.
Нема посебних услова за похађање предмета, пожељно отслушан и положен Основне технолошке операције у прехрамбеном машинству.
Скрипта у припреми. За успешно савладавање предмета неопходно је коришћење упутства за израду пројеката, handout-a, Ineternet ресурса и видео записа.
укупан фонд часова: 75
ново градиво: 20
разрада и примери (рекапитулација): 10
аудиторне вежбе: 8
лабораторијске вежбе: 2
рачунски задаци: 0
семинарски рад: 0
пројекат: 20
консултације: 0
дискусија/радионица: 0
студијски истраживачки рад: 0
преглед и оцена рачунских задатака: 0
преглед и оцена лабораторијских извештаја: 0
преглед и оцена семинарских радова: 2
преглед и оцена пројекта: 4
колоквијум са оцењивањем: 4
тест са оцењивањем: 0
завршни испит: 5
активност у току предавања: 5
тест/колоквијум: 20
лабораторијска вежбања: 5
рачунски задаци: 0
семинарски рад: 0
пројекат: 40
завршни испит: 30
услов за излазак на испит (потребан број поена): 44
Food Machines, Peter Batchelor, 2009;
Универзитет у Београду, Машински факултет
Краљице Марије 16, 11120 Београд 35
тел. (+381 11) 3302-200, факс 3370364
mf@mas.bg.ac.rs